- De grote onrust op financiële markten in april heeft de dollar geraakt en euro juist in de kaart gespeeld.
- Op het Europese continent zijn intussen ook de Poolse zloty en de Tsjechische kroon opvallend stabiel gebleven.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de aantrekkingskracht van Polen en Tsjechië.
ANALYSE – De Poolse zloty en Tsjechische kroon hebben opvallend weinig last van de marktonrust die de Amerikaanse president Donald Trump op ‘Liberation Day’ stevig heeft aangewakkerd. De zloty is de afgelopen weken weliswaar iets teruggevallen ten opzichte van de euro, maar dat is waarschijnlijk meer een korte dip dan een omslag in de stijgende trend van de afgelopen jaren.
Waar munten van veel opkomende markten worstelen met een mix van geopolitieke onzekerheden en verkrapping door centrale banken in het Westen, heeft de zloty de wind in de rug van een groeiend rentevoordeel en een sterke binnenlandse economie.
Poolse economie bloeit verder op
De politieke stabiliteit sinds de verkiezing van Donald Tusk als premier eind 2023, speelt daarbij een grote rol. Zijn pro-Europese koers en toezeggingen om de rechtsstaat te herstellen, vallen in goede aarde bij internationale investeerders. In economisch opzicht profiteert het land van zijn sterke industriële basis en de strategische ligging als alternatief voor productie en logistiek, die eerder in Rusland of Oekraïne waren gevestigd.
Het is echter vooral te danken aan een toenemende binnenlandse consumptie dat de economische groei in het lopende jaar waarschijnlijk iets aantrekt van 2,9 naar circa 3,2 procent.
Ook in buurland Tsjechië ligt de economische groei een stuk hoger dan in de eurozone, waar de economie dit jaar met minder dan 1 procent uitdijt. In het Oost-Europese land ligt dat percentage op circa 2,5 procent.
Toch heeft de kroon de laatste jaren wat terrein prijsgegeven op de euro. Dat is niet zozeer het gevolg van twijfels over de economie, maar vooral van het beleid van de centrale bank. Dankzij een dalende inflatie heeft de Tsjechische centrale bank (CNB) de beleidsrente sinds eind 2023 in negen stappen kunnen terugschroeven van 7 procent naar 3,75 procent. Hierdoor is het renteverschil met de eurozone behoorlijk gekrompen.
Seinen op groen voor Poolse zloty en Tsjechische kroon
De Tsjechische centrale bank laat doorschemeren om voorlopig pas op de plaats te maken met renteverlagingen. De inflatie schommelt tussen de 2,5 en 3 procent, wat mooi in lijn ligt met de doelstellingen van de centrale bank.
Ondertussen is de Europese Centrale Bank hard op weg om meer renteverlagingen door te voeren, om de Europese economie aan te jagen. In Polen lijkt een wat afnemende inflatie juist wat ruimte te scheppen voor een nieuwe renteverlaging richting de jaarwisseling. De laatste rentezet dateert alweer uit het najaar van 2023, toen het belangrijkste tarief in twee stappen omlaag ging met 6,75 procent naar 5,75 procent.
Voorlopig gaat de rente in Polen en Tsjechië een stuk minder hard omlaag dan in de eurozone. Daar komt bij dat de economie in beide landen goed op eigen kracht draait. De Amerikaanse importheffingen gaan daar vooralsnog weinig aan veranderen.
In Polen verdwijnt bijvoorbeeld slechts 6 procent van de totale export richting de Verenigde Staten. Al met al staan de seinen op groen voor een nieuwe stijging van de zloty en de kroon. Wie twijfelt over een vakantie in Oost-Europa, kan beter deze zomer boeken dan volgend jaar.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld